Ugrás a tartalomra

Kiskertek nagy eredményei

2024. július 22. hétfő
Gráf Antal-díjat adományoztak a Budafok-Tétény Kertbarát Kör részére
Kiskertek nagy eredményei

A Kerület Napján a budafok-tétényi önkormányzat képviselő-testülete Gráf Antal-díjat adományozott a kerület környezeti, természeti állapotának megőrzése, védelme, javítása érdekében végzett munkája elismeréseként a Budafok-Tétény Kertbarát Kör részére.

A Klauzál Házban székelő civil szervezet több mint hat évtizede működik kerületünkben, és ma már száznál több tagot számlál. Jelenleg a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének legnagyobb közössége az ország kilencvennél több tagszervezete közül. A Kertbarát Kör havonta két alkalommal ül össze két-két órára, és ezeken az alkalmakon nyugdíjasokból álló tagságuk hetven százaléka részt is vesz.

A díjról és a kertbarát kör tevékenységéről a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnökségi tagjával, a kerületi civil szervezet elnökével, Székely Andrással beszélgettünk.

– Örült a tagság a kitüntetésnek?

– Jólesett az elismerés, különösen azért, mert nálunk 75 év az átlagéletkor, és egy kert rendben tartása nagyon sok törődést igényel. Sok munkát ad környezetünk szebbé tétele és a növények szakszerű nevelgetése, főleg akkor, ha környezetkímélő módra, vegyszermentességre törekszünk.

– Mivel foglalkozik a kertbarát kör?

– Az idősebb korosztály jobban ráér kertészkedni, de az újabb és újabb módszerekkel, a mostani lehetőségekkel, az újonnan megjelent veszélyekkel nem mindenki van tisztában. Ennek érdekében évente több előadást is szervezünk, amelyekre olyan előadókat hívunk meg, akik az elméleten kívül gyakorlati tanácsokkal is ellátnak minket. A környezetvédelmi szemlélet erősítése érdekében az utóbbi időszakban hallgattunk már előadást a biológiai növényvédelem, a nyerskonyha – napeledel, a permakultúra témakörében, és foglalkoztunk magaságyás-készítéssel, komposztálással, mulcskészítéssel is. Májusban például a budafoki borászati iskola megbízott igazgatója, Orbán Gergely tartott nekünk egy nagyon jó és hasznos előadást a szőlőmetszésről.

– Miről esik még szó egy-egy összejövetelen, és milyen egyéb programokon vesznek részt?

– Megosztjuk egymással a saját kiskertünkben szerzett tapasztalatainkat, problémáinkat és elért sikereinket. Évente egyszer terménybemutatót tartunk, a nagyjából húsz asztalon sorakoznak az egészséges és friss zöldségek, gyümölcsök, de feldolgozott termékeinket – lekvár, aszalvány, befőtt, pálinka, bor – is bemutatjuk egymásnak és az érdeklődőknek. Rendszeresen részt veszünk a „Budapesti Kertbarátok Legszebb Kertje” versenyen, ahonnan nemegyszer dobogós helyezéssel térünk haza. Hétvégén (július 11–13.) is érdekes program vár ránk: mi vagyunk a házigazdák a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége háromnapos kertészeti konferenciáján a budatétényi Rózsakertben.

Tamás Angéla

Kiskertek nagy eredményei